Bałkańskie Smaki - Kulinarna wycieczka do Czarnogóry - Matimpex Travel i Tanja Cieśla-Ilić
· · · ·

Bałkańskie smaki. Kulinarny wyjazd do Czarnogóry

Wspólne gotowanie i jedzenie to jedna z najbardziej łączących aktywności w historii ludzkości! Zapraszamy Was na wycieczkę kulinarną Bałkańskie smaki – to autorski program Tanji Cieśli-Ilić, która w najlepszy z możliwych sposobów łączy turystykę z kuchnią. Tanja prowadzi warsztaty i wyjazdy kulinarne oraz bloga Bałkany na Talerzu. Będziemy wspólnie jeść i gotować oraz słuchać historii o jedzeniu (i nie tylko!). Wycieczkę Bałkańskie smaki polecamy grupom od 10-16 osób, ze względu na dostępność poszczególnych miejsc. Masz grupę zainteresowaną kulinariami? Zapytaj o wyjazd do Czarnogóry z Tanją!

  • DEGUSTACJA WIN I RAKII
  • ZWIEDZANIE KOTORU I BUDVY
  • WSPÓLNE GOTOWANIE
  • TRADYCYJNA FARMA W GÓRACH
  • FARMA OSTRYG I SPACER Z ZIELARKĄ
  • GOSPODARSTWO W BARZE
  • ORIENTALNY ULCINJ
  • WIZYTA NA LOKALNYM TARGU

Wycieczka Bałkańskie smaki – program ramowy:

Dzień 1:

Zbiórka na wybranym lotnisku na 2 godziny przed wylotem, odprawa i przelot do Podgoricy. Na lotnisku w Podgoricy będzie czekał na nas bus, którym pojedziemy do największych winnic w Europie – Šipčanik, w których produkuje się bardzo znane rodzaje czarnogórskiego wina Vranac. Zapoznamy się z produkcją najlepszych czarnogórskich win oraz spróbujemy lokalnych potraw podczas obiadu.

Po obiedzie udajemy się w głąb kraju do Parku Narodowego Biogradska Gora, rozciągającego się na terenie pasma gór Bjelasica, stanowiącego część Gór Dynarskich. Zakwaterujemy się w drewnianych domkach mieszczących się w samym Parku. W otaczającej nas zieleni, wieczorem, razem z lokalnym kucharzem przygotujemy tradycyjny specjał kuchni czarnogórskiej „teletina ispod sača”,  czyli cielęcina pieczona w naczyniu, które wkłada się do żaru i w ten sposób piecze tak długo, żeby mięso było soczyste i mięciutkie.

Po kolacji nocleg.

Dzień 2:

Dzień zaczynamy od tradycyjnego czarnogórskiego śniadania w lokalnej restauracji na terenie parku. Po śniadaniu wybierzemy się spacer malowniczą trasą wzdłuż Biogradskiego Jeziora mieszczącego się w parku.

Wykwaterowanie i przejazd do miejscowości Kolasin, w której odwiedzimy gospodarstwo zajmujące się produkcją słynnego „kolasinskiego sera”. W domu gospodarza razem z gospodynią przygotujemy czarnogórski specjał o nazwie „cicvara” oraz posmakujemy domowe wyroby naszych gospodarzy.

Po obiedzie kontynuujemy podróż w kierunku naszych następnych gospodarzy, do miejscowości Savnik. Po drodze zatrzymamy się na jednym z najpiękniejszych widoków w Czarnogórze, moście „Djurdjevića Tary”, przerzuconym nad słyną rzeką Tarą, która w tym miejscu wyrzeźbiła najgłębszy kanion w Europie i trzeci co do głębokości na świecie, po kanionie Kolorado w Teksasie i kanionie Colca w Peru. Jadąc dalej zobaczymy jeszcze jeden piękny widok czarnogórskich gór, czyli „Przełęcz Siodło”.

Dojazd na nocleg, zakwaterowanie, obiadokolacja i nocleg.

Dzień 3:

Poranna pobudka na zapoznanie się z życiem naszych gospodarzy, w którym aktywnie będziemy uczestniczyć podczas naszego pobytu. Zaczniemy od dojenia kóz, robienia sera, a następnie przygotujemy tradycyjne śniadanie z naszą gospodynią.

Po śniadaniu czas na sjestę, podczas której chętne osoby będą mogły pojeździć konno (dodatkowo płatne) i pozwiedzać piękne okolice, albo się zdrzemnąć na świeżym górskim powietrzu.

Po południu spotkanie z zielarką, spacer po okolicznych łąkach na zbieranie ziół oraz wykład o zielarstwie, podczas którego będziecie mogli poznać słynne czarnogórskie „melemy”, czyli specjalnie przygotowane w 100% naturalne maści zdrowotne.

Po spotkaniu przystąpimy do robienia tradycyjnego ciasta filo o nazwie „pita”. Wczesnym wieczorem wspólnie z naszym gospodarzem, zaczniemy przygotowywać jagnięcinę na rożnie, która będzie naszą kolacją.

Wieczorem czeka nas zasłużony wypoczynek!

Dzień 4:

Śniadanie zjemy u naszych gospodarzy, po czym wyruszymy w stronę Czarnogórskiego wybrzeża. Po drodze będą nam towarzyszyć piękne widoki.

Pierwszym przystankiem będzie zwiedzanie najbardziej charakterystycznego katolickiego kościoła „Matki Boskiej na  skałe – Gospa od Škrpjela”, mieszczącego się na malutkiej wyspie w zatoce Boka Kotorska.

Po zwiedzaniu „Gospy od Škrpjela,” pojedziemy na obiad na farmę małż i ostryg, które wspólnie oczyścimy i przygotujemy do konsumpcji.

Dzień zakończymy zwiedzaniem starówki Kotoru wpisanej na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO oraz wspólną kolacją w klimatycznej restauracji. 

Przejazd do Budvy – letniej stolicy Czarnogóry, zakwaterowanie w hotelu, obiadokolacja i nocleg.

Dzień 5:

Dzień dobry z Budvy. Śniadanie zjemy w hotelu. Naszym celem tego poranka będzie tętniący życiem lokalny targ. Będzie głośno i tłoczno jak to na bałkańskich targach! Popróbujecie lokalnych przysmaków, alkoholi i przeróżnych wyrobów. Można będzie się zaopatrzyć w dobrej jakości przyprawy, zioła, rakiję (czyli nasz lokalny bimber), domowe wina, oliwki, suszone owoce i wiele, wiele innych rarytasów.

W dobrym humorze, po degustacji lokalnych alkoholi, udamy się na zwiedzanie Starego Miasta w Budvie. Zwiedzanie zakończymy delektowaniem się dobrą kawką i tradycyjnym ciastem na głównym placu przy murach starówki. Następnie będzie trochę czasu na plażowanie.

Wieczorem wybierzemy się do miasta na kolację.

Dzień 6:

Po śniadaniu wykwaterowanie i wyjazd w kierunku miejscowości Stary Bar. Po drodze zatrzymamy się na punkcie widokowym, z którego można podziwiać wyspę hotelową Św. Stefana, lubianą przez światowej rangi gwiazdy. Południowa część wybrzeża czarnogórskiego, do której się udajemy, słynie z dużych obszarów porośniętych drzewami oliwnymi. W jednym z takich miejsc będziemy mieli wykład o domowej produkcji oliwy oraz obiad. Podjedziemy pod najstarsze drzewo oliwne na terenie Czarnogóry oraz zwiedzimy stare miasto Bar.

Po obiedzie pojedziemy do miejscowości Ulcinj położonej na samej granicy z Albanią. W miejscowości Ulcinj poczujemy klimat Orientu. Jest to miejsce, w którym najbardziej można poczuć mix kulturowy, typowy dla Czarnogóry. Po przyjeździe zwiedzimy stare miasto oraz zjemy kolację w klimatycznej restauracji.

Zakwaterowanie w willi hotelowej u stóp starego miasta, obiadokolacja i nocleg.

Dzień 7:

Dzień rozpoczniemy od zakupów na lokalnym targu wraz z naszą gospodynią. Zakupione produkty wykorzystane będą podczas tworzenia kolacji, na którą przygotujemy tradycyjne potrawy kuchni orientalnej.

Po zakupach oraz śniadaniu udamy się na rejs statkiem wzdłuż Riwiery Ulcinjskiej, aż do rzeki Bojany, która stanowi naturalne przejście graniczne pomiędzy Czarnogórą a Albanią. Nad rzeką Bojaną, w drewnianym domku na palach, nad samą rzeką, będziemy się uczyć przyrządzania tradycyjnej zupy rybnej oraz ryb i owoców morza. Znajdzie się również czas na plażowanie i opalanie. Pamiętajmy, na Bałkanach żyje się na luzie, więc wypoczynek trzeba przyjąć jako obowiązek!

Po udanym plażowaniu wrócimy do naszego domku i przygotujemy pyszną pożegnalną kolację. To będzie wisienka na torcie naszego wspólnej czarnogórskiej wyprawy.

Dzień 8:

Po śniadaniu wykwaterowanie i transfer na lotnisko. Zakończenie wycieczki, odprawa i przelot do kraju.

Zobacz też:

Podobne wpisy