Smaki Porto i Dolina Duero - Wyjazdy Grupowe z Matimpex Travel
· · ·

Smaki Porto i Dolina Duero

City break w Portugalii z kulinarnym twistem! Program miał być jak najbardziej nietypowy, więc zaproponowaliśmy pełen smaków spacer po Porto – autorski program jednej z naszych przewodniczek. To nie tylko okazja do spróbowania prawdziwych pyszności, ale też idealny pomysł na integrację zespołu – wspólne jedzenie sprzyja tworzeniu więzi! Zwłaszcza, czy odrobinie doskonałego wina 😉 Zapraszamy na wycieczkę Smaki Porto i Dolina Duero!

  • TARG BOLHAO
  • DEGUSTACJA VINHO VERDE I PORTO
  • PRZEGRYZKI I SŁODKOŚCI
  • AUTORSKI PROGRAM DOROTY
  • WYCIECZKA DO DOLINY DUERO
  • ZWIEDZANIE PORTO

Smaki Porto i Dolina Duero – program ramowy:

Dzień 1:

Zbiórka na wybranym lotnisku na 2 godziny przed wylotem, odprawa i przelot do Porto. Transfer do hotelu i zakwaterowanie.

Kolacja w restauracji w hotelu lub w pobliżu hotelu. Nocleg.

Dzień 2:

Po śniadaniu zapraszamy na wycieczkę po Porto wyjątkowym kulinarnym szlakiem – w programie m.in.

  • Spacer rozpoczynamy od prawdziwego serca miasta – tętniącego życiem targu Bolhao. Poznamy tu najsłynniejszych sprzedawców oraz skorzystamy z możliwości degustacji świeżych, lokalnych produktów. Pani Maria zaoferuje nam po kawałku domowej kiełbaski przyprawianej winem porto, a pani Ernestyna poczęstuje serem. Spróbujemy również broa de Avintes, tradycyjnego chleba z północy Portugalii, ze stoiska pani Amelii oraz oliwy z oliwek u pani Róży. Gwoździem programu na targowisku będzie degustacja konserw u pana Rubena. Udowadnia on, że Portugalczycy są prawdziwymi mistrzami w tej dziedzinie, oferując niesamowitą degustację sardynek, dorsza, makreli oraz małży. Aby nie zaschło nam w gardłach, wstąpimy również do pana Ferdynanda, specjalisty od wina. Można u niego dokonać degustacji vinho verde – zielonego wina z północy Portugalii oraz innych win stołowych oraz słodkiego wina porto.
  • Po wizycie na targowisku udamy się spacerem w kierunku tradycyjnej tawerny, w której bracia Cezar i Manuel pieką wieprzową nogę przez 12 godzin w trzech różnych temperaturach i robią z niej niesamowite kanapki, za którymi szaleją mieszkańcy Porto. O bułeczkach tych pełnych soczystej wieprzowiny oraz roztapiającego się na niej sera z portugalskich gór powiedzą Wam tylko mieszkańcy – nie ma o niej ani słowa w papierowych przewodnikach. Skosztujemy tu też różowego wina espadal, które jest klasykiem serwowanym do chrupiącej kanapki.
  • Po posiłku wyruszymy do jednej z najstarszych piwnic wina porto, z których słynie miasto. Udamy się do Real Companhia Velha, założonej w 1756 roku przez portugalskiego króla. Zwiedzimy tu pachnące słodkim trunkiem piwnice, w których leżakuje wino, jak również niedostępną dla większości zwiedzających prywatną kolekcję właściciela firmy. W piwniczce właściciela na wyciągnięcie naszej ręki będą butelki wina z XIX i XX wieku, lecz największą atrakcją będzie najstarsza butelka wina porto w mieście Porto – rocznik 1765! Zwiedzanie zakończymy degustacją trzech kieliszków białego i czerwonego porto, wprowadzając w praktykę wszystko to, czego dowiedzieliśmy się podczas spaceru pomiędzy beczkami.
  • Po słodkim winie porto wyruszymy na dalsze kulinarne podboje Porto! Czas poznać to, z czego słynie Portugalia, czyli przegryzki zwane petiscos. W lokalnym barze spróbujemy krokiecików z mięsem, krewetkami oraz dorszem, a na kieliszek wina zajdziemy do tradycyjnej tawerny, w której stołują się fani FC Porto. 
  • Ostatnim punktem programu będą słodkości: w najsłynniejszej piekarni w mieście skosztujemy niesamowitej tarty z marakują, a następnie udamy się do dawnej mleczarni, która słynie z produkcji eklerek. Znane są one z tradycyjnie wyrabianej bitej śmietany oraz ciekawych polew. Kto skusi się na eklerkę z cytryną, a kto na tą z karmelem lub z owocami lasu? Do słodkości spróbujemy oczywiście pysznej kawy. Portugalczycy piją ją nawet kilka razy dziennie. Smak aromatycznego espresso lub zabielonego mlekiem americano pozostaną na długo z nami, tak jak wspomnienia z Porto zwiedzanego kulinarnym szlakiem…

Wieczór spędzimy w Vila Nova de Gaia. To formalnie osobne miasto, a praktycznie winiarska dzielnica Porto – spacer promenadą Cais de Gaia, z której roztacza się wspaniały widok na rzekę, przy której cumują barcos rabelos oraz na starówkę Porto.

Kolacja w restauracji na trasie zwiedzania. Wieczorem powrót do hotelu i nocleg.

Dzień 3:

Po śniadaniu zapraszamy na wycieczkę do Doliny Duero, z której pochodzą słynne portugalskie wina i która oferuje najpiękniejsze widoki w całej północnej Portugalii. Przejazd do Pinhao, gdzie znajduje się piękny, ozdobiony azulejos dworzec. Tu czeka na nasz godzinny rejs widokowy po rzece Duero. Następnie wizyta w jednej z winnic w regionie – spacer po winnicy, gdzie dowiemy się jak powstają najlepsze wina z regionu,  degustacja wina i lunch na terenie winnicy. W drodze powrotnej krótka wizyta w urokliwym Amarante, które uważane jest za miasto miłości.

Po południu powrót do hotelu, obiadokolacja i nocleg.

Dzień 4:

Po śniadaniu złożenie bagażu i zwiedzanie Porto – w programie m.in.

  • Stare miasto położone na wzgórzu Penaventosa – serce miasta wpisane na listę UNESCO: położony nad brzegiem Duero Praca da Ribeira i labirynt wąskich uliczek otaczających plac; mury miejskie i Katedra Se, zwana katedrą-fortecą, z bliźniaczymi wieżami z szarego granitu; Kościół św. Franciszka o olśniewającym wnętrzu pełnym złoceń
  • Dworzec Estacao de Sao Bento ozdobiony ponad 20 tysiącami przepięknych błękitnych azulejos
  • Dwupoziomowy most Ponte de Dom Luis I z kutego żelaza, z którego można podziwiać piękną panoramę Porto

Po południu odebranie bagażu, transfer na lotnisko, odprawa i przelot do kraju.

Zobacz też:

Podobne wpisy