Neapol kulinarnym szlakiem z wycieczką do Sorrento
Neapol to kolebka włoskiej kuchni – to właśnie z samego miasta i jego okolic pochodzi pizza, sałatka caprese i słynny likier limoncello. Mamy dla Was autorski program naszej przewodniczki Elwiry, obejmujący zwiedzanie Neapolu kulinarnym szlakiem oraz wycieczkę do Sorrento szlakiem cytryn. Spróbujecie lokalnych specjałów, tak by poczuć południe Włoch wszystkimi zmysłami! Weźmiecie też udział w warsztatach kulinarnych, by nauczyć się przyrządzać słynną neapolitańską pizzę! To świetna propozycja na pakiet dla pasjonatów kuchni, dla niewielkich grup znajomych lub na grupowe wyjazdy integracyjne! Zapytaj o ofertę Neapol kulinarnym szlakiem!
Neapol kulinarnym szlakiem – program ramowy:
Dzień 1:
Zbiórka na wybranym lotnisku na 2 godziny przed wylotem, odprawa i przelot do Neapolu. Transfer do hotelu, zakwaterowanie na podstawie vouchera (zgodnie z dobą hotelową) i czas wolny do dyspozycji Uczestników. Nocleg.
Dzień 2:
Po śniadaniu zapraszamy na zwiedzanie Neapolu z przewodnikiem (ok. 6h). Zapraszamy na spacer wg autorskiego programu naszej przewodniczki Elwiry.
- Spotkamy się na Piazza Carità i wyruszymy na spacer przez via Pignasecca – „neapolitanski suk” – jedno z najsłynniejszych i najbarwniejszych targowisk pod gołym niebem. Wśród straganów i sklepików poznamy niezliczone lokalne produkty spożywcze – od ryb i frutti di mare, przez warzywa i owoce (w zależności od pory roku), wypieki (słynny neapolitański chleb „pane cafone”, fresella, taralli), a nawet „trippa”, czyli tutejsze… flaczki.
- W porze obiadowej zrobimy przerwę na lunch połączony z degustacją różnych nadziewanych pizz. Dowiemy się co to frittata, jak smakuje prawdziwa mozzarella, a na deser skosztujemy słynnych neapolitańskich deserów babà lub sfogliatella, oczywiście w towarzystwie espresso.
- Spacer będziemy kontynuować przez Spaccanapoli – jedną z najsłynniejszych ulic w historii miasta. Dalej przejdziemy przez San Gregorio Armeno podziwiając szopki neapolitańskie i zakończymy w Katedrze, która słynie w całym świecie z cudu św. Januarego.
Po zwiedzaniu czas wolny do dyspozycji Uczestników. Wieczorem powrót do hotelu i nocleg.
Dzień 3:
Po śniadaniu czas wolny na samodzielne poznawanie miasta (istnieje możliwość zorganizowania zwiedzania z przewodnikiem), a po południu – warsztaty kulinarne!
Wczesnym popołudniem (ok. godz. 15:00) warsztaty kulinarne w pizzerii (ok.2h, w języku angielskim), podczas których pizzaiolo opowie historię pizzy, a następnie zademonstruje fachowe wyrabianie ciasta. Ze względu na bardzo długi czas fermentacji drożdży (ponad 24h) każdy uczestnik otrzyma już wyrośnięte ciasto i pod okiem mistrza własnoręcznie przygotuje swoja pizzę, która pod kontrolą pizzaiolo zostanie upieczona w piecu opalanym drewnem. Kolacja to nie tylko osobiście sporządzona pizza, ale również typowe neapolitańskie smażonki: arancino, crocchè, pasta cresciuta i oczywiście „coś słodkiego” na deser!
Dzień 4:
Po śniadaniu zapraszamy na wycieczkę szlakiem cytryn do Sorrento. Pojedziemy zabytkową kolejką wąskotorową do Sorrento (ok. 1,5 h). Tu czeka nas wizyta w gaju cytrynowym usytuowanym w sercu miasteczka, degustacja lokalnych produktów (przetwory, konserwy, limoncello i inne), lunch w cieniu drzew cytrynowych, a na zakończenie – spacer przez historyczne centrum Sorrento. Zajrzymy też na taras widokowy obok hotelu Tramontano, gdzie miała swoją premierę słynna piosenka „Wróć do Sorrento”.
Z Sorrento pojedziemy do Pompei (ok. 40 min) i zwiedzimy najsłynniejsze na świecie wykopaliska (ok. 2 h).
Wieczorem wrócimy kolejką do Neapolu (ok. 40 min). Nocleg.
Dzień 5:
Po śniadaniu wykwaterowanie (zgodnie z dobą hotelową), transfer na lotnisko i przelot do kraju.